En egen gemensam bok
Vi bär på historier. Vi, allesammans, skulle kunna fylla biblioteken med berättelser.
När vi sedan delar våra historier så växer de och blir starkare och mer stabila, får en stadigare grund, blir tydligare.
Att utgå från sina egna berättelser kan ge extra mycket kraft till skrivandet.
I den här workshopen är fokuset på skrivandet och de egna upplevelserna.
Att lyssna – både till sig själv och andra
Att kunna skriva om det som är svårt, oroande, upprörande eller till och med roande eller hjärtligt kärleksfullt kan vara svårt, och extrasvårt är det om det är något vi har på hjärtat att vilja berätta.
För många är det en omöjlighet att ta något från sig själv. Men att hitta de berättelserna och omforma dem till något som en vill dela med sig ger styrka.
Workshop fylld med övningar
I den här verkstaden kommer jag göra mycket övningar, både trygghetsövningar men också skrivövningar och berättarövningar där fokuset ligger på att lyssna inåt.
Vi börjar givetvis med lätta saker som sådant vi gör till vardags men går över till sådant som verkligen betyder något för oss, som vi tycker är viktigt och som är fokus i våra liv.
Den gemensamma boken blir till
Eleverna får verktyg med sig som de kan använda sig av. Även långt senare, efter att workshopen avslutats. Varje klass samlar sedan alla berättelserna med varsin bild som eleverna har gjort och får en färdig bok av detta.
Många skolor väljer att göra flera böcker så eleverna får varsitt exemplar.
Kan även göras med yngre klasser men uppmärksammas bör göras att det endast går att göra svartvita bilder i boken så då blir arbetet med bilderna mer grafiskt och svartvitt.