Nu låg han där, knep ihop ögonen, låtsades sova… ”Sover du?” viskade hon försiktigt, men han svarade inte. Inte. Då lättade hon på lakanen, kröp ner, intill honom. Hennes nakna hud var kall, han försökte hålla sig ifrån den. Låtsades sova vidare… ”Duu…” viskade hon i hans öra, och han visste att det var dags igen…

Handling

Pjäsen sattes upp av Teater Olydig 2008 i Stockholm. Den är skriven av Anette och bygger på boken med samma namn.

”Nu låg han där, knep ihop ögonen, låtsades sova… ”Sover du?” viskade hon försiktigt, men han svarade inte. Inte. Då lättade hon på lakanen, kröp ner, intill honom. Hennes nakna hud var kall, han försökte hålla sig ifrån den. Låtsades sova vidare… ”Duu…” viskade hon i hans öra, och han visste att det var dags igen…”

Han är bara sju år gammal och vilsen i sitt eget huvud där han söker
tröst hos dem som befolkar hans tankar. Gandalf, Stor, Pippi och Faan är allesammans delar av honom själv, men som stundtals lever egna liv genom hans kropp. De är hans väktare och tar över när mammans
kärlek blir honom övermäktig.
Hon älskar honom så mycket säger hon och kryper ner intill honom i hans säng. Han kan känna hennes bröst nudda vid sin rygg och han inväntar väktaren som kan ta över, annars kommer han brinna upp av smärtan.

Anette säger: Det är ett stort osynlighetstal av övergrepp som utförs av
kvinnor mot barn i hemmen, inte alls i samma storleksordning som
när det gäller män, men bara det faktum att det finns ett
antal överhuvudtaget är tillräckligt fel och oroande.
Som fembarnsmamma med fyra söner och en dotter
känner jag att en sådan här historia måste berättas.
Jag önskar att barn slapp uppleva sådant som pojken i boken,
men tyvärr finns det, tyvärr är det en verklighet för vissa barn.
Vi måste bara se den. Därför finns Älskad av mamma.

(Finns att beställa på ATR samt Dramadirekt).

Anettes tankar om pjäsen

Det tog mig 10 år att skriva boken. Eftersom jag var tvungen att lägga ifrån mig materialet långa perioder för att mäkta med att skriva den. I samband med premiären av pjäsen skrev jag följande i publikmaterialet:
”Pjäsen bygger på den bok som jag i somras gav ut. För tio år sedan snubblade jag över en mängd olika fall hos Rädda Barnen när jag var där i arbete och research inför ett helt annat manus. Det var alla dessa barn som drabbade mig, framförallt pojkar, särskilt i skolåldern, från sju år ända upp till övre tonåren, som hade samma svåra situation att tampas med. De blev älskade, javisst, men de blev också utnyttjade sexuellt av främst sin egen mamma. Jag kunde inte värja mig och kände att dessa pojkar måste få en röst, och ju mer jag läste om detta desto mer insåg jag hur svårt ämnet var och hur få det var som överhuvudtaget kunde acceptera det faktum att mamman, modern, den ammande, den som föder barnen, kunde förgripa sig på sitt eget barn. Det var otänkbart för många som jag talade med och därför kunde det väl ändå inte vara sant, eller?
Pojkens röst föddes inom mig och jag började skriva om pojken som älskade sin mamma och blev älskad tillbaka. För mycket. Och för fel. Och som i denna kärlek blev tvungen att föda nya jag som kunde ta över när han inte klarade av mammans ”kärleksförklaringar”.
Jag har arbetat med materialet till och från under en period av tio år innan romanen ”Älskad av Mamma” kom ut. Men länge har jag närt viljan
att få se denna pjäs på scenen och låta min dramatik få liv.
Därför blev jag mycket glad och exalterad över att gå igång med arbetet att få fram pjäsens själ och dramatik till Malin Westberg och Teater Olydig, som jag var övertygad om skulle göra denna trasiga pojke och svåra tematik rättvisa.”
Och det gjorde de. Publiken som kom blev drabbade och många och viktiga diskussioner följde efteråt.

Här nedan finns bild på bokomslaget samt det omslag som kommer bli på den nya utgivningen av både boken och ljudboken snart.

Vad tycker andra:

DRAMATIKERDEBUT FÖR UPPSALAFILMARE

Uppsalafilmaren Anette Skåhlberg har gjort flera filmer tillsammans med sin man, Martin Lima De Faria. Men nu debuterar hon som dramatiker med en pjäs baserad på den egna romanen Älskad av mamma.

Det där med dramatikerdebut tar hon själv med en nypa salt. Förutom att Anette Skåhlberg skrivit filmmanus till alla parets filmer, åtta korta och en lång, har flera av hennes tidigare pjäser också spelats i amatörteatersammanhang. Men det är första gången en professionell teatergrupp, Teater Olydig från Stockholm, ska sätta upp en av hennes pjäser, Älskad av mamma. Det är Anette Skåhlbergs egenhändiga dramatisering av debutromanen med samma titel som gavs ut sommaren 2006.
– Jag har sett en del av repetitionerna, men har annars inte lagt mig i Teater Olydigs sätt att arbeta med pjäsen. Det ska bli spännande att få se den gestaltad, att se vad som händer med min text i någon annans händer, säger Anette Skåhlberg.

Älskad av mamma handlar om en sjuårig pojke som har en speciell relation med sin mamma, hon begår sexuella övergrepp mot honom. Pojken finner på olika sätt att härda ut. Bland annat uppfinner han en fantasivärld åt sig. Mamman, å sin sida, är en trasig person med en stor längtan efter att bli bekräftad.
Stoffet fann Anette Skåhlberg när hon fick tillgång till brev som barn skrivit till Rädda Barnen, när hon egentligen höll på med förarbete till en film.
– Det var fruktansvärda brev jag fick läsa, jag blev så drabbad av dem. Boken tog sedan tio år att skriva, jag fick ta det i etapper, berättar Anette Skåhlberg.
– Pojkens historia är hemsk, men jag tyckte den var viktig att berätta.
Det är en vuxen skådespelare, Ragnar Nordqvist, som gestaltar pojken. Ett mycket medvetet val, enligt Anette Skåhlberg, som menar att man inte tänker på att det var ett tag sedan skådespelaren verkligen var sju år. Mamman spelas av Åsa Älmeby Thorne. Malin Westberg regisserar föreställningen.
Anette Skåhlberg understryker att Älskad av mamma inte är någon barnpjäs. På grund av ämnets natur har den en åldersgräns på 16 år.

Däremot håller hon på att skriva en barnbok.
– Den handlar om en prinsessa som inte vill gifta sig med en prins utan hittar en annan tjej i stället. Katarina Dahlqvist har gjort jättefina bilder till den, lite åt John Bauer-håller, säger Anette Skåhlberg.
Till sommaren ska hon göra novellfilmen Pappa, Picasso och jag tillsammans med Martin Lima de Faria, parets nionde kortfilm. Men denna gång har de bytt roller och Anette ska regissera, medan Martin skriver manus.
FAKTA
Urpremiären av Älskad av mamma äger rum på Pygméteatern i Stockholm på lördag 5 april där den ges fram till 10 april. Föreställningen ska sedan turnera och gästspelar på Den lilla teatern i Uppsala 26 april.
/UNT av Susanne Sigroth-Lambe 2008-03-31

Tabubelagt ämne där tragiken aldrig når fram
Älskad av mamma
Av: Anette Skåhlberg
Regi: Malin Westberg
Medverkande: Ragnar Nordqvist, Åsa Älmeby Thorne, Nicklas Westberg, Lisa Norström, Anna Adolfsson, Jaques Danielsson, Alexandra Alegren och Helena Lindvall
Teater Olydig på Pygméteatern, Stockholm
5-10/4 & 28-29/4
Teater Olydig är en grupp som ett flertal gånger har utmärkt sig genom att sätta strålkastarljuset på ”tabun” i samhället och utmana vedertagna åsikter. Repertoaren och de åsikter som de framför på scenen handlar ofta om ämnen som är raka motsatsen till det korrekta i samhället. Ofta har man i sina föreställningar varit en sorts ”kärring mot strömmen”, vilket känns riktigt uppfriskande. Den här gången är temat mödrar som utnyttjar sina minderåriga söner sexuellt, ett fenomen som man menar är vanligare än vad som avspeglas i den offentliga debatten. Detta gör det än viktigare att ett sådant ämne dras fram i rampljuset.
I den allmänna debatten framställs enbart männen som gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp av barn på ett monstruöst sätt, medan man inte alls diskuterar de kvinnor som begår samma brott. Kvinnor som förgriper sig på sina söner kan vara större problem än vad som framställs och det är det budskapet ”Älskad av mamma” vill förmedla. Handlingen rör sig kring en tioårig pojke som utnyttjas sexuellt av sin moder. För att överleva bygger han upp en fantasivärld kring sex väktare, en sorts fantasifigurer som skyddar och vakar över honom. Dessa figurer, för tanken till en sorts satyrer som styr människornas öden, förekommande i det antika dramat. Det är inte ovanligt att utsatta barn skapar låtsasvänner och på så sätt utestänger den onda omvärlden. I det här dramat styr de också pojkens öde. Han har även flickvän som flyttar från staden och sedermera omkommer i en olycka, vilket gör honom än mer ensam och utsatt. Det är lite ovisst om hon är verklig eller också finns i hans fantasivärld. Det hela slutar i en tragedi där han dödar modern och sedan tar sitt liv. Dessa händelser tycks pendla mellan föreställning och verklighet och det är diffust vad som egentligen äger rum.

Pjäsen är i sin helhet en mycket sorglig historia som går mot en väntad katastrof, likt ett grekiskt drama där åskådaren anar den av ödet förutbestämda utgången. Föreställningen skulle kanske ha vunnit på lite mer stramhet i handlingen. Det tragiska elementet i den här historien når inte riktigt ända fram, vilket är synd eftersom den tar upp ett skakande ämne. Ensemblen i den här uppsättningen består av unga skådespelare som har tagit sina roller på stort allvar och utför sina prestationer med djup inlevelse och engagemang. Stundtals kretsar det lite för mycket kring pojkens fantasifigurer vilket tar fokus från huvudpersonerna och relationen dem emellan. Sånginslagen känns lite onödiga, även om de framförs av ungdomarna på ett skickligt sätt. Det är ändå en sevärd pjäs som tar upp ett lika angeläget som ovanligt ämne.
/Jens Wallén, Tidningen Kulturen 6 april 2008

Missriktad kärlek
Teater Olydigs”Älskad av mamma” som spelas på Pygméteatern handlar om Gabriel som är i 7-årsåldern och som regelbundet utsätts för sexuella övergrepp. Av sin mor.
Föreställningen bygger på Anette Skåhlbergs debutroman med samma namn som kom ut förra året. Bakom ligger tio års arbete med ett material som hon säger varit mycket tungt att ta sig igenom.
Anette Skåhlberg har arbetat både inom Rädda Barnen och Bris och hos båda har hon haft tillgång till ett rikt material av pojkars berättelser om incest med mödrar som förövare.
– Vanligast är incest mellan syskon. Sedan är mörkertalet stort när det gäller mödrar som ger sig på sina pojkar och fäder som ger sig på sina flickor.
Inom Rädda Barnen och Bris är detta ett välkänt faktum, rent allmänt är det inte. Anette Skåhlberg berättar att när hennes bok presenterades på bokmässan var bestörtningen och förvåningen stor. Men mottagandet var över lag positivt och ingen har ifrågasatt de fakta hon presenterar. Många har sagt ”Men är det verkligen så här? Så bra att du orkar!”
– Att en mamma utsätter sin son för incest har vi så mycket svårare att acceptera än när det är tvärtom, säger Anette Skåhlberg.
– Vi ser modern som helig, vi vill inte att hon skall begå övergrepp, säger Malin Westberg, som är regissör och Teater Olydigs konstnärliga ledare.
– Vi klarar mycket bättre att enas runt bilden av manliga förövare. Och för en pojke är det svårare att bli trodd och han utsätts för en helt annan skam eller rent åtlöje om han låter sig våldtas av en kvinna, säger Malin Westberg.
Anette Skåhlberg berättar utifrån sin huvudperson Gabriels inre. Hur han skapar väktare som går in för honom när moderns kärlek blir honom övermäktig. Väktare som går in i stället för honom och som blir till kända figurer som Pippi och Gandalf och även Fan.
När det gäller incest mellan mor och son understryker Anette Skåhlberg att det är ett osynlighetstal av övergrepp som utförs av kvinnor mot barn i hemmen.
– Som fembarnsmamma med fyra söner och en dotter känner jag att den här historien måste berättas. Jag önskar att barn slapp uppleva sådant som pojken i boken, men tyvärr är det en verklighet för vissa barn. Vi måste bara se den, säger hon.
”Älskad av mamma” ges av Teater Olydig på Pygméteatern, Vegagatan 17 till och med den 10/4 och dessutom den 28/4 och 29/4. Se vidare www.teaterolydig.se.
/Calle Pauli, DN 2008-04-07

Angelägen teater till annorlunda pris
En uppsaladramatiker har slagit ihop sina påsar med en tämligen olydig teatergrupp. Tillsammans har de skapat en föreställning om ett mycket kontroversiellt ämne.
Pjäsen Älskad av mamma handlar om en sjuårig pojke som utsätts för sexuella övergrepp av sin mamma. För att kunna hantera sin situation skapar pojken en fantasivärld. Manuset är skrivet av filmaren och dramatikern Anette Skåhlberg, och pjäsen sätts upp av teatergruppen Teater Olydig.
Idén till pjäsen fick Anette Skåhlberg när hon arbetade med ett projekt för Rädda Barnen och fick läsa brev som pojkar hade skrivit till Rädda Barnen, brev som handlade om sexuella övergrepp.
För att alla ska ha möjlighet att gå och se pjäsen, så använder sig Teater Olydig av en speciell prissättning, var och en betalar efter sin årslön.
/svt april 2008

Klaustrofobiskt om övergrepp

”ÄLSKAD AV MAMMA”
av Anette Skåhlberg
Regi: Malin Westberg
Medverkande: Åsa Älmeby Thorne, Ragnar Nordqvist, Nicklas Westberg, Lisa Norström, Anna Adolfsson, Jacques Danielsson, Alexandra Alegren och Helena Lindvall
Scen: Teater Olydig på Pygméteatern, Stockholm
Incestförhållandet mellan mamma och son är det vanligaste förekommande, näst efter det mellan syskon – det påstår Teater Olydig i sitt pressmeddelande. Jag lyckas vare sig få uppgifterna bekräftade ¬eller dementerade, men det väcker¬ onekligen tankar. Att mamman skulle vara en förövare – i ännu större utsträckning än pappan till och med. Möjligen kan mamman vara en skuldalstrande martyr eller en känslomässig vampyr. Men en våldtäktsman? Tanken känns lika tabubelagd som viktig.
Detta är utgångspunkt för Teater Olydigs nya föreställning ”Älskad av mamma”. Det handlar om Pojken (Ragnar Nordqvist) som bor ensam med sin Mamma (Åsa ¬Älmeby Thorne) efter det att pappan dött, och som blir ännu mer ensam när enda vännen Linda flyttar till ¬annan ort. Till slut är det bara de två kvar, i ett klaustrofobiskt pojkrum där rädslan för att Hon ska komma in är lika stark som för att Hon ska sluta älska honom.
Gestaltningen av den ensamheten, den ultimata utsattheten, är föreställningens stora styrka. Barnets hopplösa nolläge i sitt ¬totala beroende, både praktiskt och känslomässigt, av sin bödel. För att överleva skaffar sig Pojken ett helt lag av fantasifigurer – hjältar och fegisar som spänner över psykets hela register. De finns med på den trånga scenen, utgör en kör som ingriper ibland. Och precis så som fantasin fungerar är det långt ifrån alltid de konstruktiva krafterna som fått fantasifull gestalt – de drar också ner honom mot mörkret, normaliserar övergreppen, stänger vägarna ut mot den riktiga världen.
Den tanken tas till vara. Värre är fantasikören som mässande på rim vill förklara och fördjupa men ofta förenklar och skriver på näsan. Det, och att historien spetsats till med en pappa stupad i krig och en vän som hastigt dör, tar udden av berättelsen. Säkert ett sätt att symboliskt understryka pojkens isolering och utsatthet. Men vad denna¬ föreställning skulle ha behövt är större tillit till grundhistorien. Den om pojken och mamman och sängen.
/Jenny Aschenbrenner, DN 2008-04-09